Ohjeita yo-kirjoituksiin

MITEN KÄYTTÄÄ ”LUKULOMA”?

Syksyn kirjoitukset ajoittuvat keskelle tavallisia koulukiireitä. Syksyllä kirjoittavien ”lukuloma” eli lukemiseen varattu ajanjakso on kesällä ja viikonloppuisin. Keväällä kirjoittavallakin saattaa olla vielä kursseja käytävänä. ”Lukuloma” on siis hieman harhaanjohtava nimitys.

Tee realistinen luku- ja kertausaikataulu. Suunnittele opiskeluaikasi oman rytmisi mukaan, mutta yritä säilyttää koulupäivän tapainen vuorokausirytmi (helpompi herätä koepäivinä).

Pidä huolta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi:
Liiku päivittäin, syö monipuolisesti, tapaa kavereitasi.

Opiskele ahkerasti...
Esim. kaikki reaalikokeen kirjat pitäisi jaksaa käydä läpi ajatuksella useaan kertaan.

... mutta muista levätä ja nukkua tarpeeksi.
Aivosi tarvitsevat lepoa ja aikaa uusien tietojen käsittelemiseen.

Käytä sinulle parhaiten sopivia lukustrategioita, kuten muistiinpanoja tai miellekarttoja. Vaihtele opiskelutapoja samankin lukusession aikana, jotta mieli pysyy virkeänä ja vastaanottavaisena. Tavoittele asioiden ymmärtämistä, ei pelkkää ulkoa opiskelua.

 

KOETTA EDELTÄVÄNÄ PÄIVÄNÄ JA KOEPÄIVÄNÄ

Kertaa, virkistäydy, rentoudu.

Herää koepäivänä ajoissa:
Laita vaikka kolme kelloa herättämään!
Syö tukeva aamupala. Näin olet jo kokeen alkaessa täysin hereillä.

Pukeutumisvinkkejä:
Laita päälle lämpimät ja väljät vaatteet, esim. villasukat ja collegehousut. Mukavissa vaatteissa on helpompi keskittyä miettimiseen, kirjoittamiseen ja tehtävien ratkomiseen.

Omat eväät:
Ota mukaan kunnolliset eväät, esim. ruisleipää, ei vain herkkuja. Ruuat ja juomat tuodaan (koulusta saatavalla) tarjottimella/korilla saliin niin, että ei ole aihetta epäillä vilppiä: ei tekstejä näkyvissä, teippaus tai etikettien poistaminen.

Voit ottaa kokeeseen myös tarvitsemasi lääkkeet:
Lääkkeet tuodaan alkuperäisessä pakkauksessa, ja ne näytetään ennen saliin menoa valvovalle opettajalle. Reseptilääkkeiden tapauksessa näytetään valvojalle joko resepti tai apteekin tarra tunnistetietoineen.

Ota kotoa mukaan myös: oma tietokone ja siihen sopiva latausjohto. YTL toimittaa yo-kirjoituksissa käytettävät abittitikut, joten yo-kirjoituspäivinä et tarvitse etkä edes saa käyttää omaa abittitikkuasi.

Saat kaikki tarvittavat paperit (niin suunnitteluun tarvittavat konseptit kuin nenäliinatkin) koululta.

Lähde kotoa ajoissa, että ehdit kouluun, vaikka pyörän kumi puhkeaisi tai myöhästyisit bussista. Jos kuitenkin sinusta riippumattomasta syystä (bussin rengasrikko, liikenneonnettomuus) huomaat myöhästyväsi, soita välittömästi koululle (tallenna kanslian ja rehtorin puhelinnumerot puhelimeesi).

Älä ota yo-kokeeseen mukaan omaa abittitikkuasi. Yo-kirjoituksissa käytetään YTL:n käynnistystikkuja, jotka palautetaan kokeen päätyttyä.

 

YO-KIRJOITUKSISSA

Saavu koululle hyvissä ajoin, koska omille paikoille asettuminen, tietokoneiden käynnistyminen ja ohjeiden antaminen vievät aikaa. Tämä tarkoittaa, että sinun pitäisi olla koululla yo-kirjoituspäivänä viimeistään klo 8.00. 

Istumajärjestys on ennalta määrätty (arvotaan).

Reput ja päällysvaatteet jätetään pukuhuoneeseen.

Puhelimet (ja älykellot, soittimet ym.) suljettuina pukuhuoneeseen. Tämä on ehdottoman tärkeää, koska esimerkiksi taskuun unohtunut puhelin aiheuttaa kokelaan yo-kirjoituksen keskeytymisen. YTL:n linja on erittäin tiukka: kyseisen päivän koe keskeytyy, kaikki samana keväänä/syksynä jo kirjoitetut kokeet keskeytyvät, kokelaalta evätään mahdollisuus osallistua jäljellä oleviin saman kevään/syksyn kokeisiin.

Kaikki opiskelijoiden kommunikointi kirjoituksissa alkaa samalla tavalla: viittaamalla (esim. WC-käynti).

Sallitut puheenvuorot:
Koevälineet, tietokoneeseen tai käynnistystikkuun liittyvät ongelmat, WC, ilmastointi (jos on esim. liian kylmä). Esim. tehtävistä tai abitti-käyttöjärjestelmässä olevien ohjelmien käyttöohjeista ei saa kysyä mitään. Jos haluaa suunnitella vastausta, voi pyytää paperia ja kynää lainaksi.

WC-käynnit:
Viittaa, lähde liikkeelle vasta luvan saatuasi. Vain yksi kokelas kerrallaan voi olla liikkeellä. Opettaja valvoo WC-käynnit.

Valvoja käy nostamassa pudonneet kynät, paperit ym. tarvikkeet, joihin kokelas ei helposti omalta paikaltaan yllä.

Palauta valvojalle abitti-käynnistystikku ja mahdolliset lainaamasi tarvikkeet.

Yksi opiskelija kerrallaan palauttaa tikun ja tarvikkeet, seuraavat odottavat paikallaan vuoroa. Tämä on tärkeä siksi, että valvoja ehtii kirjata tarpeelliset tiedot pöytäkirjaan.

 

KOEKOHTAISET OHJEET

Ennen jokaisen kokeen alkamista annetaan tarkat yleisohjeet ja ainekohtaiset ohjeet. Kaikki YTL:n ohjeet on luettavissa täällä (linkki YTL:n sivuille).

 

JOS SAIRAUS ESTÄÄ KOKEESEEN OSALLISTUMISEN?

Tee hakemus YTL:lle ilmoittautumisen mitätöimiseksi (koulu voi auttaa tässä).

Lääkärintodistus samalta päivältä vaaditaan liitteeksi (terveydenhoitajan todistus ei riitä).

Jos YTL mitätöi ilmoittautumisen, poisjääntiä ei lasketa osallistumiskerraksi. Mitätöinti ei kuitenkaan pidennä tutkinnon suorittamisen määräaikaa (tutkinto suoritetaan kolmena peräkkäisenä tutkintokertana; hylätyn saa uusia kahdesti kolmen seuraavan kerran aikana). 

 

JOS SAIRASTUU KOKEEN AIKANA?

Tehdään tilannekohtainen arvio: Siirto erilliseen valvottuun tilaan? Esim. tarttuvan taudin tai vakavan sairaskohtauksen tapauksessa tällainen siirto ei välttämättä onnistu. Jos opiskelijan suorituskyky on heikentynyt, YTL voi ottaa asian arvostelussa huomioon. Lääkärintodistus samalta päivältä vaaditaan, lähetetään YTL:lle koulun kautta.

 

TUTKINNON SUORITTAMINEN

Nämä ohjeet koskevat keväällä 2022 tai myöhemmin aloitettuja tutkintoja. Syksyllä 2021 tai aiemmin aloitettuja tutkintoja koskevat hieman eri määräykset. Niihin voi tutustua YTL:n sivuilla.

Ylioppilastutkinto on suoritettava kolmella peräkkäisellä kerralla.

Vähintään viisi koetta:
Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen.
Lisäksi on suoritettava neljä pakollista vähintään kolmesta eri ryhmästä, jotka ovat:
matematiikan koe
toisen kotimaisen koe
vieraan kielen koe
reaaliaineen koe

Vähintään yhden tutkintoon kuuluvan täytyy olla laajuudeltaa pitkä eli vaativamman tason koe (esim. pitkä matematiikka tai A-englanti).

Ylimääräisiä kokeita voi suorittaa niin monta kuin haluaa.

Ylioppilastutkintotodistuksen saamiseen vaaditaan viisi pakollista koetta ja lukion päättötodistus. 

 

ABIEN MIETTEITÄ YO-KOKEESTA

”Kannattaa mennä nukkumaan aikaisemmin kuin tavallisesti ja herätä aikaisemmin.”

”Olen itse vastuussa lukemisestani, kukaan ei voi opiskella puolestani.”

”Ei kannata jännittää itse tilaisuutta.”

”Kannattaa lukea koekysymykset huolella.”

”Reaalissa jännittää, riittääkö aika.”

”Aika riittää hyvin itse koetilanteessa, kun suunnittelee ajankäytön hyvin.”

”Hyvät arvosanat auttavat minua jatko-opintoihin pääsyssä.”